‘Beleef het mo(nu)ment in de Krimpenerwaard’

Een monument is meer dan een stapel stenen. Het uiterlijk van een monument kan vaak prachtig zijn en uitnodigen voor bezoek. Echter, de verhalen erover brengt het monument en daarmee diens geschiedenis, én ook die van stad of dorp en regio tot leven. De twee gemeenten in de Krimpenerwaard zijn cultuurhistorisch erg interessant. De gemeente Krimpenerwaard telt 341 rijks-, ruim 180 gemeentelijke monumenten en 5 beschermde stads- en dorpsgezichten. Krimpen aan den IJssel telt 15 rijksmonumenten en 53 cultuurhistorische locaties.

Uit onderzoeken van het Sociaal Planbureau blijkt dat dat de interesse in erfgoed groot en groeiende is. Toeristen en recreanten bezoeken graag plaatsen waar ze erfgoed kunnen bekijken en iets ervaren van de cultuur en de geschiedenis ter plaatse.

Het idee

Wat de Krimpenerwaard zo kenmerkt zijn de polders, de boerenkaas, het vele water en het zilver.
Maar er is veel meer!
Stichting Promotie Krimpenerwaard (SPK) wenst in de 12 kernen van het 17.000 ha grote gebied ook de vele monumenten tot leven te brengen.

Met het realiseren van tientallen emaillen QRschildjes onder de noemer ‘Beleef het mo(nu)ment in de Krimpenerwaard’ stimuleert SPK het bezoek van de toerist en recreant van buiten de provincie maar ook van de bewoners van Zuid-Holland zelf aan het prachtige erfgoed en de cultuurhistorie in de Krimpenerwaard. Vanzelfsprekend zijn de schildjes ook voor de eigen inwoners openbaar toegankelijk en vrijelijk te scannen. De informatie is 24/7 beschikbaar en hoeft dus niet gekoppeld te zijn aan een persoon die het pand bewoont waarop een duurzaam QRschildje is geplaatst

Samenwerken

Naast de te plaatsen emaillen schildjes zijn er ook bijna 60 'bruine ANWBborden' met informatie te vinden.
Deze borden zijn sterk verouderd en veelal slecht leesbaar.
In samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard en de ANWB is besloten om deze borden te vervangen.

Samen kijken we naar een eventueel aangepaste vormgeving, waarvan je hiernaast een voorbeeld ziet en worden de nieuwe borden meteen voorzien van een QR code.

Planning

Op 14 september 2024 zijn in de beide gemeenten,  Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel, de eerste schildje onthuld.
Daarna volgen in rap tempo de overige schildjes en aansluitend worden ook de ANWBborden vervangen. 
 

 

Alle bezienswaardigheden op een rijtje - dit schema zal lopende het project steeds worden aangevuld

Dit project wordt financieel ondersteund door: