De Krimpenerwaard ligt in de Provincie Zuid Holland met een grootte van ruim 170 km². Het is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. 'Krimp' betekent rivierbocht, en een 'waard' is een geheel door rivieren omgeven stuk land. Voor het eerst wordt melding gemaakt van dit gebied in documenten in het jaar 944.
De Krimpenerwaard vormt het groene hart midden in de economisch belangrijke Zuid-Hollandse Delta tussen de Hollandsche IJssel en de Lek tussen de gemeenten in de Randstad in de regio Midden-Holland (Gouda) en naast de stadsregio Rotterdam. De bewoners van de dorpen en steden in de waard zijn al eeuwen elkaars buren.
Sinds januari 2015 zijn er nog maar twee gemeenten in de Krimpenerwaard, de gemeente Krimpen aan den IJssel en de gemeente Krimpenerwaard. Een nieuwe kennismaking is op zijn plaats.
Deze nieuwe kennismaking geeft je een opeenvolgend beeld van de gemeente Krimpen aan den IJssel en de elf dorpen en steden in de Krimpenerwaard die deel uit maken van de gemeente Krimpenerwaard. Te weten: Berkenwoude, Bergambacht, Ammerstol, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel, Gouderak, Haastrecht, Vlist, Stolwijk, Schoonhoven.
Aan de rand van de Krimpenerwaard vind je steden als Gouda en Schoonhoven, maar ook Rotterdam ligt op een steenworp afstand. Combineer jouw bezoek eens met een bezoek aan de stad Delft, de Keukenhof of de Molens op Kinderdijk. Zo zie je: Ook in de buurt van de Krimpenerwaard is van alles te beleven.
Toelichting op het wapen:
In 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders een officiële adviesaanvraag voor een nieuw wapen ingediend bij de Hoge Raad van Adel. In februari 2016 heeft Koning Willem-Alexander bij Koninklijk Besluit het nieuwe wapen van de gemeente Krimpenerwaard goedgekeurd. Op 29 maart 2016 is het nieuwe gemeente wapen officieel gepresenteerd door waarnemend burgemeester Bruinsma.
In het wapen komen de meest markante symbolen uit de vijf voormalige gemeentewapens terug.
Het gaat hierbij om: de leeuw van Schoonhoven, het kasteel van Vlist (Haastrecht), de ster van Ouderkerk (Gouderak) en de drie wassenaars van het geslacht Van Polanen (Bergambacht, Nederlek en Ouderkerk).
Het wapen is verleend bij Koninklijk Besluit van 1 februari 2016. De officiële omschrijving luidt: ‘Gevierendeeld; I in zilver een leeuw van sabel; II in keel een kasteel van goud, bestaande uit drie gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan de beide buitenste; III in keel een ster van goud; IV in zilver drie wassenaars van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels’. De Hoge Raad van Adel beschikt over het auteursrecht op de registertekening.
De gemeente Krimpenerwaard heeft het exclusieve recht het wapen te voeren. (Dit wapen is niet vrij te gebruiken, bij gebruik van deze uiting altijd eerst contact opnemen met de gemeente)