Locatie: Oosteinde 10-12, Berkenwoude
U staat hier voor de oudste boerderij van Berkenwoude. In de fraai uitgesneden deurkalf van deze opvallende monumentale boerderij staat sierlijk 1667 vermeld en onder andere de initialen KK en TJ. Deze verwijzen zeer waarschijnlijk naar Claes en Trijntje als bouwers van deze boerderij. In een oud bewaard gebleven trouwboek van Achterbroek staat namelijk vermeld dat Claes Claesse Bijman, weduwnaar van Trijntje Jans te Berkou, in 1675 hertrouwde. Wat de letters KD en AK betekenen, is niet bekend.
beeld: E.A.Canneman, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 19.110
De agrarische bedrijven in de Krimpenerwaard beschikten rond 1650 slechts over enkele koeien. Ook gebeurde het regelmatig dat de weilanden tijdens hoge waterstanden blank stonden. Van veel rijkdom kan daarom geen sprake zijn geweest. Des te opvallender is daarom de rijkdom van deze boerderij, die niet op een verhoging is gebouwd.
De boerderij is niet onderheid. Op de plaats van de dragers werden tonnen in de grond gegraven. Deze werden opgevuld met houten slieten, van takken ontdane dunne stammetjes. Daarop, een meter in het vierkant, werden ijsselsteentjes in een blokpatroon van vier bij vier gestapeld.
De tuitgevel heeft fraaie vlechtingen langs de dakrand. De muurankers geven de plaats aan waar de dragende balken van het inwendige aan de gevel verankerd zijn.
Kenmerkend voor de 17e-eeuwse en Zuid-Hollandse bouwkunst zijn de boven de vensters aangebrachte geblokte ontlastingsbogen, waarbinnen weer siermetselwerk is aangebracht. De kruiskozijnen met luiken voor de onderste ramen zijn 17e-eeuws, maar niet origineel. Het bovenste deel met de groene glas-in-loodramen is later aangebracht. In de wintermaanden lagen in het verleden achter de voordeur in de kaaskamer de kazen te rijpen voor de verkoop.
beeld: Bouma, S.J., Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 170.655