Abri bij bushalte De Krom

Locatie: Abri bij bushalte De Krom, Krimpen aan den IJssel

Tegenover Lekdijk 188 in Krimpen aan den IJssel staat een in sierbeton uitgevoerd bushokje. Deze abri is één van de weinige landelijk overgebleven voorbeelden van dit type straatmeubilair uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Het inmiddels zeldzame exemplaar uit de jaren ‘50/’60 staat nog op de oorspronkelijke plaats en is dagelijks in gebruik als onderdeel van buslijn 194: het traject Rotterdam Capelsebrug - Bergambacht Centrum.

Van de ooit duizenden exemplaren staat er nu een aantal op een gemeentelijke monumentenlijst, zijn enkele exemplaren verhuisd naar een museum en zijn er nog een paar in gebruik, zoals deze bij bushalte De Krom.
Het woord abri is ontleend aan het Frans en betekent beschutting. Dat is ook wat dit niet afgesloten bushokje doet: aan de wachtende passagiers beschutting bieden tegen weer en wind.

Er zijn verschillende typen van dit historische wachthuisje, zoals met een dichte achterwand, met enkele ruitvormige openingen in de achter- of tussenwand of met twee rijen ruiten boven elkaar in stalen sponning. Deze in Krimpen aan den IJssel telt in het midden 2 x 7 ruitjes

Omschrijving

Het betonnen bushokje is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog. Beide zijkanten van het bushokje bestaan uit een betonnen element dat zich naar boven toe aan beide zijden verbreedt. Tussen deze elementen in is een rechthoekige betonnen plaat geplaatst. Op deze onderbouw bevindt zich over de volle breedte een stalen kozijn met glas in een veertien-ruits  roedenverdeling. Rustend op beide zijpanelen ligt een getoogd betonnen dak met aan alle zijden een fors overstek. Doordat de scheidingswand in het midden tegen de zijpanelen is geplaatst biedt het hokje aan beide zijden schuilruimte.

Het sierbetonnen bushokje is gefabriceerd door de dakpannen- en betonfabriek Oosthoek & Zn uit Alphen aan den Rijn en staat voor kenners bekend als de Oosthoek Abri, type Betonno MK1

Wie de ontwerper was, is ons nog niet bekend. Maar weet u het, stuur dan svp een berichtje naar info@indekrimpenerwaard.nl. U kunt dit mailadres ook gebruiken, als u uw herinneringen aan (het wachten in) deze bushalte met ons wilt delen.

Busstation

Behalve informatie over het bushokje heeft de Historische Kring Krimpen ook in het ledenorgaan een artikel opgenomen met de titel ‘De geschiedenis van het busvervoer in ons dorp’. Het is geschreven door wijlen mevrouw De Haij-de Visser.

nog meer lezen...