Gemaal Verdoold

Kattendijk 1
2831AA Gouderak

open op:
zaterdag van 10.00 t/m 16.00 uur.

Gemaal Verdoold is het oudste, nog werkende, gemaal van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het houdt het water in de achtergelegen polders op peil. Bij een te hoge waterstand pompt het gemaal het water naar de Hollandsche IJssel. Het is een Rijksmonument en geheel gerenoveerd. Tijdens Open Monumentendag op 13 september 2014 was het gemaal voor het eerst in jaren weer open voor het publiek. De Historische Vereniging Golderake heeft hier haar kantoor en een tentoonstellingsruimte en verzorgt regelmatig exposities.

De expositie in het kader van 750 jaar Hoogheemraadschap Schieland Krimpenerwaard kan nog worden bezichtigd.

Door het HHSK zal ook aan de hand van een maquette de werking van de waterhuishouding nu en in de toekomst worden getoond.

Er zullen ook rondleidingen door het gemaal worden gegeven.

NH Kerk

Kerkstraat 3
2831AS Gouderak

open op:
zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur

De in 1658 gebouwde kerk is een typische dorpskerk. Ze bestaat uit een eenbeukig schip (21 x 10 meter), met een driezijdig gesloten koor, geheel opgetrokken uit de bekende gele ijsselsteentjes. De toren is op het kerkgebouw geplaatst en is 32 meter hoog. De kerk is een aantal malen gerestaureerd. Het exterieur van de kerk is sinds 1658 nagenoeg ongewijzigd gebleven; het werd slechts uitgebreid met een consistorie (1829) en met een voorportaal (het huidige dateert van 1954).

Uit het interieur is helaas veel origineels verdwenen; maar ondanks haar soberheid is het wel een stijlvolle kerk. Interieurstukken die het vermelden waard zijn, zijn de kansel in Empirestijl (1830), afkomstig van de voormalige Remonstrantse kerk aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht. De lessenaar en de doopzuil, die naar analogie van de kansel gemaakt zijn (2007), het predikantenbord (2008) en de oude geldkist (1773), die nu als collectezakkenrek dienst doet.

De Karnschuur

Middelblok 37
2831 BJ 
 ouderak

open op:
zaterdag van 10.00 t/m 16.00 uur.

Alles is opgemeten en alles wat nog kon worden gebruikt is in het gebouw opgenomen.
De bestaande gebinten van grenen hout zijn indien mogelijk hergebruikt.
Indien dit niet mogelijk was zijn hier nieuwe stukken ingezet van douglashout.
Zo zijn verschillende staanders opgetopt met douglas-hout.

De zoldervloer is 60 cm hoger gelegd dan oorspronkelijk, zodat de vrije hoogte op de begane grondvloer is vergroot van 1.80 m naar 2.40 m en de bruikbaarheid hiermede wordt vergroot.
De oorspronkelijke buitenafmetingen van de schuur zijn hetzelfde gebleven.

De karnmolen is geheel hersteld en teruggeplaatst.