Wat is er dit jaar te beleven?

* Openstelling van de Dorpskerk met uitgebreide expositie, orgelbespelingen en torenbeklimmingen.

* Expositie van oude foto's van Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel in de Oudheidskamer.

* Expositie van Stichting Archeologie Krimpenerwaard in hetzelfde pand als de Oudheidskamer.

* Gratis vaartochten over de Hollandsche IJssel met historische schepen.

* Mogelijkheid om de Oude Begraafplaats met baarhuisje en bijzonder grafmonument te bezoeken.

Hieronder een uitgebreide weergave van de verschillende activiteiten:

Wie, wat, waar?

Dorpskerk

Kalverstraat 1
2935AE Ouderkerk a/d IJssel

open op:

zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur.
 

Er is gelegenheid om de kerk met onder andere het fraaie praalgraf van het geslacht Van Nassau-Lalecq (nazaten van prins Maurits), het 17e-eeuwse meubilair met prachtig koper- en houtsnijwerk en de eeuwenoude grafzerken te bezichtigen. Er zijn mensen aanwezig die tekst en uitleg kunnen geven.

In de uitgebreide expositie die in de kerk wordt gehouden komen, naast het thema voor Open Monumentendag, diverse andere onderwerpen aan de orde, zoals de kerk, het praalgraf, het Kam-orgel, symboliek in de kerk, de Dorpskerk in relatie tot Europa en het busongeluk van 20 november 1941. Bij dit busongeluk verdronken onder andere drie zonen van de toenmalige predikant van de Dorpskerk ds. J.G. Woelderink. Verder maken de bijzondere video-opnamen die door Nico Holdermans in het praalgraf gemaakt zijn deel uit van de expositie. Ook zijn er schilderijen te zien van de Ouderkerkse kunstschilder Cor Visser.

 

Het historische Kam-orgel uit 1854 wordt de hele dag bespeeld door diverse organisten.
Voor belangstellenden is het mogelijk om - ook tijdens het spelen - een kijkje op de orgelgalerij te nemen.

De toren kan in groepjes onder leiding van gidsen beklommen worden. Er wordt op nummer gewerkt. Uiteraard moet men voor deze activiteit een goede gezondheid hebben.

Wilhelminaboom

Bij de Dorpskerk staat de Wilhelminaboom. Het is een lindeboom die geplaatst is ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898. Om de boom staat een smeedijzeren sierhek met vijf goudkleurige portretmedaillons. Het hek werd in 2016 geheel gerestaureerd na een ernstige beschadiging door een ongeval.

In 1898 stuurde de Doetinchemse IJzer-, Koper- en Metaalgieterij een brochure aan alle Nederlandse gemeenten om hen aan te sporen ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina herinneringsbomen te planten, waarvoor het bedrijf een sierhek kon leveren. Het hekwerk om de Ouderkerkse Wilhelminaboom is er een voorbeeld van.

Oudheidskamer

Dorpstraat 19
2935AB Ouderkerk a/d IJssel

open op:
zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur.

De vlakbij de Dorpskerk gelegen Oudheidskamer is op dezelfde tijden als de Dorpskerk open.
Daar wordt een boeiende expositie gehouden over het thema 'Foto's uit de oude doos', waarbij Ouderkerk centraal staat.
In hetzelfde pand heeft ook de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) haar atelier.
Daar wordt uitleg gegeven over de activiteiten van de SAK. Ook zijn er veel interessante bodemvondsten uit de omgeving te zien.

 

Varen over de IJssel

Steiger
2935AD Ouderkerk a/d IJssel


We varen op:
zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur.

Evenals in voorgaande jaren kunnen er vanaf de Steiger de hele dag gratis tochten met historische schepen gemaakt worden over de Hollandsche IJssel naar Capelle-, Krimpen-, Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouderak.
Een printversie van de  vertrektijden van deze vaartochten is te verkrijgen in de Oudheidskamer (Dorpstraat 19)

Flyer met meer informatie

'Oude Begraafplaats'

IJsseldijk Noord, tegenover nr. 67
2935BH Ouderkerk a/d IJssel

Op zo'n 800 meter afstand van de Dorpskerk ligt de Oude Algemene Begraafplaats , die in gebruik geweest is van 1828 tot 1985. Bezienswaardigheden op deze begraafplaats zijn het gereconstrueerde baarhuisje en het grafmonument dat is opgericht ter nagedachtenis aan A.J. Schelling. A.J. Schelling was in zijn leven ingenieur in Egyptische Staatsdienst. Hij is op 18 september 1854 in Ouderkerk aan den IJssel geboren en op 3 mei 1883 in Caïro (Egypte) overleden. Het grafmonument staat vlakbij het hek langs de dijk. Het bestaat uit een sokkel met inscriptie, waarop een afgebroken zuil  geplaatst is.